Ghid pentru stilul grunge

Stilul grunge este unul dintre cele mai influente și memorabile curente din moda anilor ’90, născut din subcultura muzicală a acelei perioade. Originar din scena muzicală din Seattle, Washington, stilul grunge a fost popularizat de trupe iconice precum Nirvana, Pearl Jam și Soundgarden. Acest stil se caracterizează printr-o estetică neglijentă și casual, fiind un mix de elemente punk, rock și de stradă. Hainele sunt adesea stratificate și de multe ori arată uzate sau vintage. Iată un ghid complet pentru a adopta stilul grunge în garderoba ta.

Elemente esențiale ale stilului grunge

Pentru a înțelege și adopta stilul grunge, trebuie să cunoști câteva dintre elementele esențiale care îl definesc. Acestea includ piese vestimentare cheie, accesorii și o atitudine relaxată și neglijentă.

Blugi rupți

Blugii rupți sunt un element de bază în stilul grunge. Aceștia sunt adesea uzați, cu găuri și tăieturi, conferind un aspect rebel și neglijent.

 • Blugi boyfriend: Blugii boyfriend, cu o croială mai largă și talie joasă, sunt ideali pentru un look grunge autentic. Alege modele cu rupturi și tăieturi evidente.
 • Blugi skinny: Pentru un look mai modern, poți opta pentru blugi skinny rupți. Aceștia pot fi combinați cu bocanci sau teniși pentru un aspect grunge.

Cămăși în carouri

Cămășile în carouri, sau flanelurile, sunt un simbol al stilului grunge. Acestea sunt adesea purtate descheiate peste un tricou sau legate în jurul taliei.

 • Cămăși oversized: Cămășile oversized sunt perfecte pentru stratificare. Alege modele din bumbac sau flanel, în culori clasice precum roșu, verde sau albastru.
 • Cămăși vintage: Poți găsi cămăși vintage în magazinele second-hand, care adaugă un plus de autenticitate ținutei tale.

Tricouri cu trupe

Tricourile cu trupe rock sunt un alt element cheie al stilului grunge. Acestea sunt adesea uzate și pot avea tăieturi sau rupturi.

 • Tricouri vintage: Caută tricouri cu trupe rock din anii ’90, cum ar fi Nirvana, Pearl Jam sau Soundgarden. Acestea adaugă un element autentic ținutei tale grunge.
 • Tricouri DIY: Poți crea propriile tricouri grunge, tăind și rupând tricouri vechi pentru a le da un aspect uzat și personalizat.

Jachete și hanorace

Jachetele și hanoracele sunt esențiale pentru stratificarea ținutelor grunge. Acestea oferă confort și adaugă un strop de atitudine rebelă.

 • Jachete de piele: O jachetă de piele este un must-have pentru un look grunge. Alege modele cu detalii metalice, cum ar fi fermoare și ținte.
 • Hanorace oversized: Hanoracele oversized, de preferință cu logo-uri sau mesaje, sunt perfecte pentru un look casual și confortabil.

Rochii cu imprimeuri florale

Rochiile cu imprimeuri florale, de obicei în stil babydoll, sunt o componentă esențială a garderobei grunge feminine. Acestea sunt adesea purtate peste tricouri și combinate cu bocanci.

 • Rochii slip: Rochiile slip, din materiale ușoare, sunt ideale pentru un look grunge. Acestea pot fi purtate peste tricouri sau sub jachete de piele.
 • Rochii cu bretele subțiri: Alege rochii cu bretele subțiri și imprimeuri florale pentru un look feminin, dar în același timp rebel.

Bocanci și teniși

Încălțămintea joacă un rol crucial în completarea unui look grunge. Bocancii și tenișii sunt alegerile ideale pentru acest stil.

 • Bocanci Dr. Martens: Bocancii Dr. Martens sunt emblematici pentru stilul grunge. Aceștia oferă un aspect dur și rezistent, perfect pentru un look rebel.
 • Teniși Converse: Tenișii Converse, în special modelele high-top, sunt esențiali pentru un look grunge. Alege modele în culori clasice, precum negru sau alb.

Accesorii grunge

Accesoriile sunt importante pentru a adăuga un strop de personalitate și autenticitate ținutei tale grunge.

Bijuterii metalice

Bijuteriile metalice, cum ar fi lanțurile, brățările cu ținte și inelele mari, sunt perfecte pentru un look grunge. Alege bijuterii cu un aspect uzat și brut pentru a completa ținuta.

Curele cu ținte

Curelele cu ținte sunt un accesoriu clasic al stilului grunge. Acestea adaugă un element de atitudine și pot fi purtate cu blugi rupți sau pantaloni cargo.

Genți și rucsacuri

Gențile și rucsacurile din piele sau material textil sunt ideale pentru un look grunge. Alege modele simple, fără prea multe detalii, pentru a păstra aspectul neglijent și casual.

Șepci și pălării

Șepcile de tip beanie sau pălăriile bucket sunt perfecte pentru a completa un look grunge. Acestea adaugă un element de nonșalanță și sunt ideale pentru zilele mai reci.

Machiaj și coafură grunge

Machiajul și coafura joacă un rol important în completarea unui look grunge. Alege un machiaj dramatic și o coafură relaxată pentru a-ți exprima personalitatea.

Machiajul grunge

Machiajul grunge este caracterizat de ochi intens conturați și buze închise la culoare. Alege nuanțe închise pentru fardul de pleoape și conturează-ți ochii cu eyeliner negru. Pentru buze, optează pentru rujuri în nuanțe de burgundy, maro sau negru.

Coafura grunge

Coafura grunge este neglijentă și relaxată. Alege o coafură dezordonată, cu bucle lejere sau păr drept și fără volum. Poți adăuga un strop de nonșalanță folosind un șampon uscat pentru a crea textură.

Atitudinea grunge

Stilul grunge nu este doar despre haine și accesorii, ci și despre atitudine. Adoptă o atitudine relaxată și nonconformistă, exprimându-ți individualitatea și refuzul de a te conforma normelor sociale.

Adoptarea stilului grunge este o modalitate excelentă de a-ți exprima personalitatea și de a te simți confortabil în hainele tale. Prin alegerea pieselor vestimentare și accesoriilor potrivite, poți crea un look autentic și rebel, inspirat de moda anilor ’90. Experimentând cu diferite combinații și adăugând propriul tău strop de creativitate, vei reuși să adopți un stil grunge unic și personal.